Εμφυτεύματα

Η εμφάνιση των εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική αποτέλεσε σταθμό για την εξέλιξή της. Πρόκειται για μία πολύ καλά τεκμηριωμένη και προβλέψιμη μέθοδο αποκατάστασης ενός ή περισσοτέρων απολεσθέντων δοντιών. Η εμφυτευματολογία ήρθε να δώσει λύσεις ή να βελτιώσει τις υπάρχουσες εκεί που η κλασική οδοντιατρική αδυνατούσε να το κάνει.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία βίδα τιτανίου που με μία μικρή επέμβαση τοποθετείται χειρουργικά στη γνάθο του ασθενούς και είναι σε θέση να αποτελέσει τη βάση-στήριγμα πάνω στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί από μία θήκη ή μια γέφυρα έως και ολόκληρες γέφυρες-πέταλα ή επένθετες οδοντοστοιχίες(μασέλες εμφυτευματικης στήριξης).Ο αριθμός των δοντιών που λείπουν καθορίζουν το είδος και την έκταση της προσθετικής εργασίας, που με τη σειρά της καθορίζει τον αριθμό, τις θέσεις και τις διαστάσεις των εμφυτευμάτων που απαιτούνται.

Το κυριότερο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι η αναπλήρωση ενός δοντιού που έχει χαθεί χώρις να παρεμβαίνουμε στα παρακείμενα δόντια τροχίζοντάς τα, δηλαδή θυσιάζοντας πολύτιμους οδοντικούς ιστούς ,για να κατασκευάσουμε μία κλασική γέφυρα. Απλά, τοποθετούμε ένα εμφύτευμα στο σημείο που χάθηκε το δόντι και κατασκευάζουμε μία μονήρη στεφάνη(«θήκη»)που τοποθετείται πάνω σε αυτό μόνιμα. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουμε τον αριθμό των πρόσθετων εργασιών σε μόνο μία στεφάνη από εκεί που χρειαζόμαστε 3 για μία κλασική γέφυρα. Ακόμη, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν τα στηρίγματα τα εμφυτεύματα αποτελούν μοναδική λύση, καθώς επιτρέπουν σε ασθενείς να έχουν μόνιμες ακίνητες αποκαταστάσεις, σαν τα φυσικά τους δόντια, έχοντας ένα υψηλό επίπεδο στην ποιότητα ζωής τους, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Στο ιατρείο μας, πραγματοποιείται όλο το σύνολο των διεργασιών χειρουργικής τοποθέτησης του εμφυτεύματος, προσθετικής αποκατάστασης και συντήρησης αυτού.Ξεκινώντας με τη λήψη ενός ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού και τη μελέτη ακτινογραφιών, προχωρούμε στον ψηφιακό σχεδιασμό του περιστατικού. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα με την κατασκευή ενός ειδικού ψηφιακού νάρθηκα, από 3D printer, να επιτύχουμε την τοποθέτηση του εμφυτεύματος με απόλυτη ακρίβεια, γρήγορα και ανώδυνα(Full Digital Guided Surgery).Η μέθοδος αυτή είναι η πλέον σύγχρονη και πρωτοποριακή για αυτό και είμαστε ένα από τα λίγα ιατρεία στην Ελλάδα που είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν ψηφιακό χειρουργικό νάρθηκα και να τοποθετήσουν έτσι ένα εμφύτευμα.

Σε περιπτώσεις που είναι δύσκολη η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος λόγω απουσίας οστού, το επιτυγχάνουμε με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και τεχνικών, όπως η κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση, η οστεοσυμπύκνωση, η ανύψωση του ιγμορείου, τα αιμοπεταλιακα συμπυκνώματα, που προκύπτουν μετά από αιμοληψία του ίδιου του ασθενούς.